Tasarruf sahipleri ihraççı şirketlerden, aracı kuruluşlardan ya da menkul kıymet borsalarından menkul kıymet almak suretiyle tasarruflarını değerlendirebilirler. Ancak menkul kıymetlere yatırım yapmak bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Ayrıca bireysel birikimler genelde yeterli büyüklüğe ulaşamadıklarından bunlarla oluşturulan portföyler de riskli portföylerdir.
Kolektif ismi, ortaklaşa, müşterek anlamına gelen “Collective” kelimesinden gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere kolektif yatırım kuruluşları birikimlerini sermaye piyasasında değerlendirmek isteyen tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları toplu olarak değerlendiren kurumlardır.
Kolektif yatırım kurumu, tasarruf sahiplerince menkul kıymet yatırımına dönüştürecekleri fonlarının profesyonelce yönetilmesi olanağını verir. Bireysel yatırımcıların birlikte hareket etme gereksinmesi duymaları kolektif yatırım kurumlarının oluşmasına neden olmuştur.
Kolektif kuruluşlar; bireysel yatırımcıların küçük birikimlerle ve limitli uzmanlıkları ile sermaye piyasalarında daha az risk alarak yatırım yapabilmelerinin önünü açmaktadır. Küçük birikimlerin, uzman kişiler tarafından toplu halde değerlendirilmesi küçük sermaye sahipleri için daha avantajlı olabilmektedir.
Kolektif yatırım kuruluşlarının sağladığı avantajlar:
· Ortaya koydukları sermayeleri yani tasarrufları, profesyonel ve güvenilir yöneticiler tarafından yönetilir.
· Portföye alınacak menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilmesi mümkün olabilecektir.
· Menkul kıymetlerin değerlemesi ve kontrolü ile kupon, faiz ve temettü tahsili ortaklık yönetimince yapılacağından vade takibi, tahsil etme gibi zaman ve kaynak kullanımı gerektiren işlemlerden korunabileceklerdir.
· Küçük tasarruflarla temin edilemeyecek kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak sağlayacaktır.
· Portföye büyük miktarlı alım satımlar nedeniyle zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır.