ABD Doları’nın değeri son yıllarda önemli ölçüde düşmesi, doların güvenli liman olarak uzun vadeli sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yarattı.
Finbold tarafından sunulan verilere göre, ABD doları son 50 yılda altı kat değer kaybetti. 1972'de bir doların değeri 1 dolardı, ancak 2022'de bir doların değeri %86 düşerek 0.14 dolara geriledi. Doların satın alma gücünün düşmesi nedeniyle, 1972'de 1 $, bugün 6.99 $ değerindedir.
1972'den bu yana, ekonomi 2008 durgunluğu ve devam eden Covid-19 pandemisinin etkileri gibi şiddetli krizlerin derinliklerinden toparlanmış olsa bile ABD'deki enflasyon oranı yükseldi. ABD dolarının değeri, hükümetin sürekli para basmasının bir sonucu olarak düştü ve büyük merkez bankaları pandemi ortasında ekonomiye 9 trilyon dolar enjekte etti. Enflasyonun yüksek olması doların satın alma gücünü düşürmekte, ABD hükümeti açığı kapatmak için daha fazla para basmakta ve enflasyon yükselerek paranın değerini düşürmektedir.
FED’in ekonomik krizi önlemeye yönelik eylemleri de doların değer kaybetmesinde önemli bir rol oynadı. Kongre'nin şirketlere ve vatandaşlara ayakta kalmalarına yardımcı olmak için teşvik paketlerini yürürlüğe koymasının bir sonucu olarak, faiz oranları nispeten yüksek kalırken daha fazla para yaratıldı. Bu arada, ABD'nin bütçe dengesizliği tehlikeli seviyelere ulaştı ve bu da artan enflasyona katkıda bulundu. Geçmişte, büyük açıklar aynı zamanda daha yüksek enflasyonla ilişkilendirildi.
Bitcoin gibi önemli para birimleri bu dönemde kurumsal yatırımcıların ilgisine girdi. Arzının sınırlı olması nedeniyle dijital altın olarak adlandırılan Bitcoin’e günden güne artan bir ilgileri bulunmaktadır. 10 Mart 2022 itibariyle Bitcoin’in enflasyonu ABD Doları’ndan beş kat düşük seyretmek ve enflasyona karşı potansiyel bir korunma aracı olarak görülmektedir. Finbold’a göre Şubat ayında ABD Doları Bitcoin’e karşı son 5 yılda satın alma gücünün %97’sini kaybettiğini belirtmiştir.
Kaynak: Finbold